Toto

Undang-undang Mesin Slot Yang Dipertingkatkan Paraguay Mati apabila Tarikh Akhir Berlalu

Percubaan untuk membawa tahap aktiviti baharu ke pasaran perjudian undang -undang Paraguay telah berakhir. Penggubal undang-undang mempunyai peluang untuk meluluskan rang undang-undang untuk mengawal selia mesin slot tetapi macau hari ini membiarkan tarikh akhir berlalu tanpa keputusan.

Badan perundangan Paraguay sedang bersidang
Badan perundangan Paraguay sedang bersidang. Penggubal undang-undang bertelagah dengan kerajaan mengenai kawalan pengawal selia permainan negara. (Imej: El Independiente)
Tarikh akhir bagi pengawalseliaan undang-undang slot telah tamat pada 17 Julai. Rang undang-undang untuk melaksanakan undang-undang itu muncul di Kongres dengan niat untuk menghentikan rancangan cabang eksekutif untuk meluluskan penggunaan slot di lebih banyak kawasan, termasuk di banyak lokasi awam.

Perkara 10 undang-undang di atas memperuntukkan bahawa tarikh akhir untuk kelulusan peraturan adalah 90 hari. Suruhanjaya Perjudian Kebangsaan (Conajzar, untuk akronim bahasa Sepanyolnya) dan presiden sementaranya, María Galván del Puerto, mengetuai usaha itu.

Undang-undang timbul di Paraguay untuk menghentikan rancangan Conajzar untuk “menyelaraskan” pemasangan dan penggunaan slot di premis yang boleh diakses secara bebas. Bagaimanapun, penentang rancangan itu berhujah bahawa ia bertentangan dengan peruntukan dua undang-undang. Ia juga dilaporkan melanggar resolusi Conajzar mengenai melindungi penduduk yang terdedah, terutamanya kanak-kanak dan remaja, daripada mengembangkan ketagihan perjudian.

Hujung jalan
Javier Balbuena, pakar perjudian di Paraguay, percaya bahawa ketiadaan undang-undang baharu menunjukkan sikap tidak berminat Presiden Mario Abdo Benítez. Beliau menegaskan bahawa ia menunjukkan keengganan kerajaan Data SGP Hari Ini untuk memenuhi kehendak badan perundangan untuk menamatkan penggunaan slot secara besar-besaran.

Balbuena juga percaya usaha Conajzar boleh dimanipulasi dengan mudah untuk merugikan orang yang terdedah. Akibatnya, beliau memberi amaran bahawa keadaan ini membayangkan bahaya sebenar kerana ia boleh menyebarkan bahaya dan ketagihan perjudian.

Beliau mengkritik cabang eksekutif kerana menolak majoriti parlimen yang membenarkan undang-undang slot. Beliau kesal kerana tidak ada sekatan untuk tindakan ini kerana cawangan itu mesti menetapkan peraturan.

Kurangnya perhatian terhadap rang undang-undang itu berpunca daripada hubungan kontroversi antara Conajzar dan syarikat perjudian iCrop. Yang terakhir menandatangani perjanjian dengan pengawal selia untuk mengendalikan mesin slot, walaupun Conajzar tidak boleh membenarkannya secara sah. Kerana kekecohan yang berlaku, Conajzar kemudiannya membatalkan kontrak iCrop .

Cawangan Eksekutif Abaikan Permintaan Penggubal Undang-undang
Selain mengabaikan undang-undang, Conajzar mengabaikan permintaan penggubal undang-undang Jose Rodriguez. Beliau menggesa pendengaran awam untuk membincangkan kerja pengawal selia berhubung operasi slot.

Pemeriksaan terhadap Conajzar diteruskan, walaupun nampaknya tidak berminat Data Sidney di pihak eksekutif kerajaan. Pendakwa raya baru-baru ini menuduh José Antonio Ortiz Báez, bekas ketua pengawal selia, atas dakwaan penyelewengan dalam pengaturan perjudian dengan pecah amanah.

Turut dituduh dalam kes sama ialah Carmen Corina Alonso, bekas ketua pengarah Direktorat Amal dan Bantuan Sosial.

Turut terlibat ialah anak kepada bekas Presiden Juan Carlos Wasmosy, Álvaro Wasmosy Carrasco, pemilik Technologies Development of Paraguay. Semua individu sebelum ini berkhidmat dalam lembaga pengarah Conajzar.