Toto

Kerajaan Macau tidak melonggarkan peraturan ujian untuk perjalanan masuk dari HK

Macau tidak merancang buat masa ini sebarang kelonggaran keperluan ujian Covid-19 bagi sesiapa yang ingin memasuki bandar dari negara jiran Hong Kong, kata Alvis Lo Iek Long, pengarah klinikal di kemudahan kesihatan awam Macau https://galeriapunto.com/ Hospital Conde S. Januário, dalam komen di sebuah tempatan. taklimat akhbar pada hari Isnin. Encik Lo bagaimanapun mengakui bahawa Hong Kong baru-baru ini melihat peningkatan dalam data jangkitan Covid-19nya.

Pegawai Macau itu menyatakan bahawa Hong Kong baru-baru ini hanya melihat peningkatan harian satu digit dalam jangkitan Covid-19. Tetapi metropolis jiran itu masih – pada hari Ahad – merekodkan kes yang dikategorikan sebagai ‘asal tidak diketahui’, yang membawa kepada risiko apa yang disebut oleh Encik Lo sebagai “rantaian penghantaran tidak kelihatan” yang boleh menimbulkan risiko baru https://totobethk.info/ kepada kesihatan awam, terutamanya melalui orang yang tanpa gejala.

“Buat masa ini kami tidak melonggarkan tempoh sah pengeluaran ujian virus untuk pengembara Hong Kong,” kata Encik Lo. Sesiapa yang ingin melawat Macau melalui Hong Kong, mesti mempunyai sijil kebebasan daripada jangkitan Covid-19, yang dikeluarkan dalam tempoh 24 jam selepas ketibaan yang dimaksudkan. Walaupun begitu, pengembara tersebut masih perlu menjalani kuarantin 14 hari semasa ketibaan.

Encik Lo menambah bahawa kerajaan Macau bagaimanapun akan mengkaji semula selepas cuti Hari Kebangsaan 1 Oktober, sama ada Macau boleh melonggarkan langkah pencegahan Covid-19 sedia ada yang dihadapi pelancong melalui Hong Kong.

Dalam perkembangan lain, Matthew Cheung Kin-chung, Ketua Setiausaha Pentadbiran Hong Kong, secara berkesan menolak – dalam ulasan pada hari Isnin di Majlis Perundangan bandar itu – kemungkinan Hong Kong menormalkan hubungan perjalanan dengan tanah besar China sebelum cuti awal Oktober yang akan datang .

Pegawai Hong Kong itu mengulangi bahawa ujian sistem “kod kesihatan” – mekanisme pengisytiharan diri bagi pengembara untuk mengesahkan mereka tidak mempunyai gejala Covid-19 – telah “selesai”. Sistem sedemikian dilihat https://halloweencostumesmax.com/ sebagai prasyarat untuk memudahkan perjalanan antara bandar itu dan, masing-masing, Macau dan wilayah Guangdong di tanah besar China.

Sistem pengisytiharan Hong Kong kemungkinan besar akan digunakan pada mulanya untuk membenarkan perjalanan rentas sempadan untuk urusan keluarga atau perniagaan yang mendesak, bukannya untuk beriadah, kata Encik Cheung kepada penggubal undang-undang Hong Kong.