Toto

Jumlah pelawat Macau Golden Week turun 87 peratus dalam 3 hari pertama

Ketibaan pelawat ke Macau dalam tempoh tiga hari pertama dalam tempoh percutian Minggu Emas musim luruh menurun sebanyak 87.2 peratus daripada https://intmedtourism.com/ tempoh yang sama pada 2019.

Angka awal dari Polis Keselamatan Awam bandar itu – disusun oleh Pejabat Pelancongan Kerajaan Macau – menunjukkan bahawa antara 1 Oktober dan 3 Oktober (Sabtu), Macau merekodkan 58,345 ketibaan pelawat.

Bilangan agregat ketibaan pelawat tanah besar dalam tiga hari pertama Minggu Emas musim luruh tahun ini berjumlah kurang daripada 55,100, penurunan tahun ke tahun sebanyak 86.1 peratus.

Minggu Emas Oktober tahun ini menggabungkan Festival Pertengahan Musim Gugur berasaskan kalendar lunar, serta Hari Kebangsaan 1 Oktober China. Majlis Negeri China telah menetapkan 1 Oktober hingga 8 Oktober, termasuk, sebagai tempoh cuti.

Menurut data yang ada, Macau mengalu-alukan kira-kira 15,500 pengunjung https://gifetgif.com/ pada hari pertama tempoh cuti, turun 88.5 peratus dari segi tahun ke tahun. Jumlah ketibaan pelawat meningkat kepada 22,116 pada hari kedua Minggu Emas musim luruh, masih merosot sebanyak 86.1 peratus berbanding tempoh yang sama pada 2019.

Pada hari Sabtu, Macau mencatatkan 20,726 ketibaan pelawat, turun 87.2 peratus daripada tempoh tahun sebelumnya.

Tahun lepas, kira-kira 985,000 orang melawat Macau sepanjang Minggu Emas musim luruh, yang berlangsung dari 1 hingga 7 Oktober. Pengiraan – lebih 81 peratus daripadanya melibatkan lawatan oleh Cina tanah besar – mewakili peningkatan tahun ke tahun sebanyak 11.5 peratus .

Minggu Emas Musim Luruh biasanya merupakan musim kemuncak bagi industri pelancongan dan perjudian Macau kerana ratusan ribu pelancong China tanah besar mengambil kesempatan daripada rehat selama seminggu untuk melawat Macau.

Minggu Emas musim luruh 2020 telah dilihat oleh beberapa penganalisis pelaburan sebagai detik penting untuk mengukur kemungkinan kekuatan mana-mana kemunculan semula tahun ini dalam hasil perjudian kasar kasino untuk https://htourist.net/ pasaran Macau, selepas gangguan awal yang disebabkan oleh Covid-19.

Sejak 23 September, permohonan telah dibuka semula di seluruh tanah besar China untuk permit pelancongan untuk perjalanan ke Macau, walaupun penganalisis mencadangkan bahawa buat masa ini, ia biasanya mengambil masa tujuh hari bekerja untuk memprosesnya. Terdapat sedikit prospek pelawat Hong Kong yang tiba dalam sebarang bilangan semasa Minggu Emas, kerana kuarantin 14 hari masih diperlukan bagi sesiapa yang tiba melalui bandar jiran itu.